Jednou z rakouských, lépe řečeno štýrských specialit, které stojí za ochutnání, je olej lisovaný z dýňových semínek: Steirisches Kürbiskernöl. Dokonce mají tuto specialitu v EU se známkou uznávající původ (něco jako naše Štramberské uši). S dýněmi vůbec umí Rakušané v kuchyni zacházet s daleko větší vynalézavostí než my. Skvělá je například jejich dýňová polévka. A do ní se kape právě takřka černý olej se zelenkavými tóny. Štajeráci dokonce tvrdí, že ten, kdo užívá jejich olej, nepotřebuje žádnou viagru. Rozhodně je zdraví prospěšnější. Nemá cholesterol a obsahuje antioxidanty, spoustu prospěšných stopových prvků a vitaminů. Příprava je poměrně náročná. K získání jednoho litru oleje je potřeba semínek z 30 až 40 dýní. Stačí pár kapek na salát, carpaccio nebo na míchaná vajíčka či na těstoviny nebo na bramborovou kaši, a jídlo okamžitě dostane novou chuťovou dimenzi.

 

rakousko_dyne.jpg

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist